Bailly corporate
Image default
Business / Transportation and Logistics

Spoor zelf uw lekkage op

Een loodgieter inschakelen is niet altijd nodig voor het opsporen van een lekkage. In veel gevallen kunt u zelf ook de lekkage vinden. Lees hieronder een aantal tips die u langs kunt gaan om een lekkage zelf te vinden.

Zichtbare leidingen checken

Zichtbare leidingen zijn zonder veel moeite te vinden. Check daarom altijd eerst de zichtbare leidingen om ervoor te zorgen dat u niet onnodig werk gaat verrichten. Bij het checken van de zichtbare leidingen gebruikt u een stuk papier van uw keukenrol om langs de leidingen te gaan. Door papier van een keukenrol te gebruiken, kunt u eenvoudig zien of er vocht van de leidingen in uw papier is geabsorbeerd.

c.v.

Heeft u last van een lekkage in uw c.v. (centrale verwarming)? Volg dan de volgende stappen om te traceren waar de lekkage zich bevindt in uw c.v..

  1. Bekijk de manometer. Wanneer deze een druk aangeeft tussen de 1,8 en 2,1 is er hoogst waarschijnlijk geen lek. Geeft de manometer een druk weer buiten deze waardes dan heeft u waarschijnlijk wel een lek in de c.v.;
  2. Om de manometer weer op peil te brengen kunt u de radiatoren ontluchten;
  3. Vul hierna de cv-ketel bij
  4. Wanneer u bovenstaande stappen heeft doorlopen wacht u een aantal dagen om vervolgens te checken of de manometer weer een goede druk weergeeft.

Lek aan vloerverwarming

Een lek in de vloerverwarming is in veel gevallen te vinden door de groepenverdeling van de vloerverwarming te bekijken.

U kunt aan de volgende punten zien of er een lekkage is aan uw vloerverwarming:

–   Roest

–   Kalk

–   Vocht

Als u een spoor tegen bent gekomen, draai dan alle aansluitpunten nog een keer goed aan en check over een week nog een keer de leidingen met een papiertje. Wanneer u geen spoor tegen bent gekomen is de kans groot dat de lekkage zich onder de grond bevindt. Schakel in zo’n geval een loodgieter uit Leiden in om u hierbij te helpen.