Bailly corporate
Image default
Business / Transportation and Logistics

Standaard of op maat palletboxen

Palletboxen zijn er in alle soorten en maten. Er is echter een standaard afmeting, die ongeveer gelijk is aan een standaard pallet, namelijk 113x145cm als buitenmaat en 107x140cm als binnenmaat. De gemiddelde hoogte van een palletbox is ongeveer ~90 centimeter. Aangezien een palletbox niet alleen groot maar ook sterk en robuust moeten zijn en stootbestendig zijn de wanden van een gemiddelde palletbox ongeveer 13 millimeter dik. Over het algemeen wordt kunststof gebruikt om een palletbox te fabriceren, omdat dit een erg stevig materiaal is wat tegen flinke klappen kan en niet snel kapot gaat. Een ideale materiaalsoort voor palletbox dus. Een palletbox met standaard afmetingen zoals hierboven vernoemd kunnen tussen de 600 en 800 kilogram lading vervoeren, wat een bijzonder hoog aantal kilo’s is. Ook kun je palletboxen in de meeste gevallen maximaal vier hoog op elkaar stapelen zonder stabiliteit te verliezen. Dit scheelt enorm in benodigde ruimte. Naast kunststof palletboxen bestaat er ook een houten variant. Deze zijn logischerwijs niet opvouwbaar, wat bij de kunststof versie wel het geval is. Een houten palletbox wordt geproduceerd vanuit duurzaam oogpunt. Hout is een materiaal wat door de mens kan worden teruggegeven aan de aarde en kunststof is dit zeer zeker niet. Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema aan het worden en dus is het zeker de moeite waard om de houten palletboxen een kans te geven.

Nieuwe of tweedehands palletboxen

Op de markt voor palletboxen kun je naast nieuwe ook tweedehands modellen vinden. Omdat palletboxen zo stevig en sterk worden gemaakt dat ze langere tijd mee kunnen, is er een redelijke grote tweedehandsmarkt voor dit product ontstaan. Omdat je als consument natuurlijk verzekerd wilt zijn van een kwalitatief hoogstaand product kun je twijfels hebben bij tweedehands artikelen. Maar in het geval van de palletbox hoef je je nergens zorgen over te maken. Palletboxen zijn sterk genoeg om jaren gebruikt te kunnen worden en als er sporen van slijtage worden geconstateerd mogen zij niet meer worden verkocht, omdat dit de veiligheid van degenen die ermee werken in gevaar brengt.

Prijsklasse en aanbieders van palletboxen

Zoals eerder vermeld zijn er talloze verschillende soorten palletboxen op de markt. Kunststof, hout, staal, multiplex, nieuw of tweedehands: er is heel veel keuze. De prijs van een palletbox hangt dan ook sterk af van al die keuze. Een nieuwe palletbox is uiteraard duurder dan de tweedehands variant, maar gaan ook langer mee. Een kunststof palletbox is weer duurder dan die van hout, omdat ook hier de kwaliteit voor langere tijd gewaarborgd kan worden. Als je de precieze kosten van een bepaald soort palletbox wilt weten zul je een offerte moeten aanvragen. Het is verstandig om dit bij meerdere aanbieders tegelijk te doen, zodat je goed kunt inzien wat je waar voor welke prijs kunt krijgen.